Pamuła, to tradycyjne danie o korzeniach regionalnych, które ma swoje miejsce na stole w każdym sezonie. Zimą przyrządza się je z suszonych owoców, natomiast latem korzysta się ze świeżych. Chociaż może być przygotowane z różnych owoców, takich jak wiśnie czy jabłka, dziś przedstawiamy recepturę na pamułę na bazie śliwek.
Pamuła jest rozpowszechniona w wielu odmianach na terenie Polski i w każdym regionie ma swój unikalny charakter. Często zagęszcza się ją mąką, czasami dodaje śmietanę dla pełniejszego smaku, a następnie podaje z różnymi dodatkami – makaronem, naleśnikami lub ziemniakami.
Warto dodać, że pamuła z Weryni jest szczególnie ceniona i została umieszczona na liście produktów tradycyjnych. Zgodnie z informacjami zamieszczonymi na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, pamuła jest danie charakterystyczne dla kuchni chłopskiej. Ma swoje korzenie w Galicji, a szczególnie w Weryni, która jest najstarszym leśnym osiedlem w tej części Puszczy Sandomierskiej. Tradycyjnie, pamuła z Weryni przyrządzana jest z suszonych owoców zwanych „suszkami”.
Dziś proponujemy przepis na pamułę ze świeżych śliwek, który pochodzi z zapisków naszej babci. Ta zupa owocowa jest doskonałą propozycją na letni obiad.
Przepis:
Składniki:
- Pół kilograma świeżych śliwek węgierek
- Litr wody
- 2 łyżki cukru
- Pół łyżeczki cynamonu
- Szczypta soli
- 1 szklanka śmietany