Pierniczki są jednym z symboli zbliżających się świąt Bożego Narodzenia. Ich pieczenie i dekorowanie przynosi radość nie tylko dzieciom, ale także dorosłym. Tworzenie takich słodkości jest świetną zabawą dla całej rodziny. Ale jak skutecznie ozdobić pierniki, aby przykuwały wzrok i smakowały jak marzenie? Oto kilka propozycji.
Przede wszystkim, do dekorowania pierniczków doskonale nadają się pisaki do ozdabiania ciast. Są łatwe w obsłudze nawet dla najmłodszych artystów – wystarczy je podgrzać przez kilka minut w gorącej wodzie, a potem już można swobodnie tworzyć na powierzchni ciasteczek.
Innym popularnym rozwiązaniem jest lukier do zdobienia pierników. Aby uzyskać efekt białego śniegu, należy używać mniej wody. Wspomagającym składnikiem może być sok z cytryny, który uczyni lukier bardziej elastycznym i ułatwi pracę.
Do dekoracji pierników znakomicie nadaje się również czekolada. Można wykorzystać gotowe polewy czekoladowe, jednak warto rozważyć przygotowanie czekolady w domu, rozpuszczając ją w kąpieli wodnej. Trzeba jednak pamiętać, że tę substancję należy nałożyć na pierniki natychmiast po rozpuszczeniu, ponieważ szybko zastyga. Aby dodatkowo ożywić wygląd pierników, można posypać je różnobarwnymi posypkami czy cukrowymi perełkami.
Przygotowanie kolorowego lukru do ozdabiania pierników to również świetna propozycja. Na jego wykonanie potrzebne będą 2 łyżki soku z cytryny, 2-3 łyżki wody i 100 g cukru pudru. Po przesianiu cukru pudru przez sitko, należy dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać całość. Jeżeli lukier jest za gęsty, warto stopniowo dodawać wodę i cały czas mieszać. Jeżeli okaże się, że lukier jest za rzadki – wystarczy dodać trochę więcej cukru pudru.
Tak przygotowany lukier można zabarwić na dowolny kolor za pomocą naturalnych barwników, takich jak sok z jagód dla uzyskania fioletowej barwy, kurkuma do uzyskania żółtej barwy, sproszkowany młody jęczmień dla zielonej lub sok malinowy dla różowej barwy. Zatem jak widać, ozdabianie pierników to nie tylko zabawa, ale również okazja do kreatywnego wykorzystania dostępnych w kuchni składników.